Examenul la engleza (part I)

7:00 - Ring! Ring! A sunat alarma. De asta se temea Vlad. Afara era inca intuneric. Si-a tras plapuma pe fata, inca 5 minute! Era ziua cea mare, se va duce sau nu in excursia mult dorita?
Acum 2 saptamani, se organizase un concurs de engleza in scoala, si cum Vlad era primul pe clasa la engleza, a participat. A castigat, urma semifinala pe sector, apoi finala pe oras! Premiul era o excursie in Londra. Vlad s-a sculat, s-a spalat, a mancat, s-a imbracat si a iesit pe usa. Nervos, alerga spre statia de tramvai. Intr-un bun sfarsit a venit tramvaiul. Inca doua statii, una...gata era acolo! A intrat in cladirea unde se tinea finala pe oras. Era o cladire veche, de culoare maro cu o usa extrem de mare si clanta ruginita.
Inauntru insa, era foarte frumos si modern. Vlad nu stia ce sa faca, asadar a batut la o usa pe care scria 'Informatii, inscrieri'. Inauntru era o doamna trecuta de anii 40:

- Buna scumpule! Cu ce te pot ajuta?
- Bunaziua! Vlad Costache ma numesc, am venit aici pentru concursul de engleza. Finala.
- Da, da. Deci, Costache...unde esti...hop! Te-am gasit, Costache Vlad, sala 12.
- Imi puteti spune unde este? Si cand incepe testul?
- La ora 9:30 incepe examenul scris, apoi la 10:50 examenul oral. Sala 12 se afla la etajul unu este o usa alba pe care scrie mare 12, Engleza Finala, cauta-ti numele pe lista ca sa fi sigur ca esti acolo.
- Multumesc! Si dupa aceea?
- Asteapta afara pe un scaun, va veni cineva sa va indrumeze. Stai linistit, totul va fi bine!
Da, multi i-au zis asta. Insa lui ii era frica. Emotiile astea...ne doboara. Nu era concursul vietii lui si nici nu era o pierdere uriasa daca nu castiga premiul, insa s-ar fi simtit dezamagit. A urcat, totul a fost bine numele era pe lista. S-a asezat si s-a uitat imprejur. Erau multi baieti si fete de varsta lui. "Totul va fi bine. Daca ei pot, pot si eu" - se gandea Vlad. La ora 9:20 a venit un barbat tanar, care le-a spus fiecare unde sa se aseze in clasa si a citit regulamentul, apoi le-a dat foaia de examen.
- Aveti 60 de minute la dispozitie! La 10:30 pixurile jos. Succes!
Au fost exercitii multe, cu intrebari diferite insa Vlad s-a descurcat. La 10:20 deja terminase, ii era teama sa nu fi gresit undeva, si-a recitit raspunsurile. Examenul oral al lui Vlad fusese programat la 11:00. Totul bine si frumos cand a iesit la 11:15, emotiile trecusera.
- La 12:00 se afiseaza rezultatele! Toata lumea sa fie in sala mare! Fara intarziere, va rugam! - a anuntat doamna de la biroul informatii.

Vlad s-a dus pe afara sa se plimbe, caci avea de asteptat. Au aparut emotiile din nou - oare voi fi printre primii 10?, se gandea - si a aparut si...foamea! "N-am mancat decat un sandwich mic de dimineata, trebuie sa imi iau ceva de ciugulit!" zise si s-a indreptat catre un chiosc Fornetti.
- As vrea si eu din acelea cateva, din acelea cu branza si ..cam atat!
- 3 lei.
Vlad a scos din buzunar o bancnota de 10 lei.
- Aoleu, nu pot sa iti dau rest acum. Tocmai inchideam acest chiosc pentru 1 saptamana. Renovare. Iti mai pun cateva daca vrei.
- Bine fie...
- Dar tot nu pot sa-ti pun de 10 lei, imi pare rau. Lasa, fara griji ajung imediat colegii mei si se rezolva.
- Bine, dar in cat timp? Trebuie sa ajung undeva pana la ora 12.
- Nici o problema in 10 minute maxim ai restul inapoi. Aseaza-te pe banca daca vrei.
Vlad s-a asezat pe banca si a mancat cornuletele tocmai cumparate. Timpul a trecut si era 11:55. Vlad s-a panicat.
- Doamna, ma grabesc, trebuie sa fiu undeva! E foarte important!
- Imi pare asa de rau baiete, acum m-au sunat colegii sunt in trafic, a fost un accident. In cel mult 5 minute sunt aici, s-a eliberat drumul. A venit politia, si toti de la stiri, camere, jurnalisti...

Doamna vorbea fara oprire, insa Vlad nu stia ce sa faca. Sa se intoarca inapoi sa afle rezultatele fara sa-si ia restul, sau sa astepte restul cu riscul sa intarzie la ceremonie?
To be continued...
*povestea o voi continua dupa cum vreti voi! Alegeti o varianta: 1) se intoarce fara rest; 2)asteapta restul, intarzie la ceremonie

3 comentarii:

Anonim spunea...

Interesanta abordare.As alege varianta 2. ca sa fie un pic de suspans. ;)

Dobroi Radu spunea...

Frumoasa povestea .. am o intrebare: Chiar e adevarat ce scrie acolo sau e inventat de tine?:-?

Boogie spunea...

Radu, multumesc. Este pe jumatate daca pot sa zic asa. Marea majoritate le-am inventat, dar ideea de baza este o "poveste adevarata" :D nu stiu daca ai inteles.

Mihai, mersi!