Ziua femeii


8 Martie - Ziua Internationala a Femeii

In anul 1977 Adunarea Generala a ONU-ului a proclamat print-o rezolutie Ziua Natiunilor Unite penru Drepturile Femeilor si Pace Internationala. Aceasta sarbatoare a femeilor este recunoscuta international. A inceput ca un simplu eveniment politic insa cu trecerea anilor s-a "amestecat" in cultura si traditia multor tari. Aceasta zi si-a pierdut semnificatia politica si a devenit pur si simplu o zi in care barbatii au ocazia de a-si exprima dragostea sau multumirea, apreciera fata de femeile din jurul lor.
Ziua Femeii este o sarbatoare oficiala in Albania, Algeria, Brazilia, China, Cuba, Italia, Israel, Kazakhstan, Macedonia, Moldova, Montenegro, Polonia, Romania, Rusia, Serbia, Turcia, Ucraina, Vietnam si Zambia. De obicei barbatii ofera femeilor din viata lor - mame, sotii, prietene, fice, colege, etc. flori si mici cadouri. In unele tari, precum Romania copiii ofera mamelor si bunicelor mici cadouri, aceasta zi fiind echivalenta cu Ziua Mamelor.

In Italia barbatii ofera doamnelor mimoze galbene. In Rusia de asemenea se ofera mimoze galbene alaturi de ciocolata, bomboane. In Brazilia, Croatia, Ungaria, Romania, Polonia, Macedonia, Montenegro, Bulgaria si Slovenia traditia de a oferi femeilor flori inca ramane. Elevii ofera flori si educatoarelor, profesoarelor. Mimoza galbena
In tari precum Portugalia si Romania, de obicei in noaptea de 8 martie grupuri de femei celebreaza ziua lor cu cina, petrecere doar cu femei ("women-only"). In India Ziua Internationala a Femeii are o mare semnificatie, si anume puterea femeilor in era moderna si cat de important este rolul lor in societate.

Ramane doar sa va urez o zi de 8 Martie splendida!

3 comentarii:

Anonim spunea...

Interesant de stiut ce se face in alte tari mai ales traditia cu mimozele, nu stiam
Un 8 martie fericit doamnelor si domnisoarelor! :)

Anonim spunea...

unde traiesc mimozele galbene?in romania exista?

Boogie spunea...

@ Anonim: Nu stiu exact unde cresc sau daca in Romania exista, insa incearca la o florarie. :D

Daca vrei sa afli mai multe despre mimoza:
http://www.gradina-online.ro/Mimoza_A3662.html

http://www.flu.ro/articole/Casa_Ta/Mimoza_o_curiozitate_exotica.html

:)